Bezglutenowe placuszki z mąki jaglanej i kiwi

Bardzo proste placuszki z kiwi, które prezentują się dużo lepiej niż zwykłe placuszki. Moja siostra nazywa je ciasteczkami do szkoły, a tak na prawdę są w sam raz na drugie śniadanie. Placki najlepiej smakują jak je polejemy jogurtem greckim i syropem z agawy lub miodem, wtedy lekko stają się wilgotne i smak jest  bardziej wyrazisty.

Porcja ok 15 placków

Składniki:
2 kiwi 
2 jajka
7 łyżek mąki jaglanej
1/3 szklanki mleka
olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie: 
kiwi obierz i pokrój w plasterki.
w misce rozbełtaj jajka z mlekiem i dodaj mąkę, wymieszaj na gładką masę, ciasto musi być dużo gęstsze niż naleśnikowe. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodaj więcej mąki.

Natłuść patelnię olejem kokosowym i ułóż plaster kiwi, po czyn zalej kiwi porcją ciasta ( 1 łyżka na placek). Smaż przez chwilę i odwróć na drugą stronę, 


Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty