Walentynkowe Tagliatelle z serem pleśniowym
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, więc mam dla Was przepis na romantyczną i szybką kolację przy kieliszku dobrego wina. Oczywiście możecie taki posiłek przygotować sobie kiedy tylko zechcecie, jednak takie połączenie na pewno Was rozgrzeje :)
Ostatnio z moją połówką urządziliśmy sobie przedwstępne Walentynki kulinarne, a 14 lutego również coś zaplanowaliśmy kulinarnego, jednak już nie ja będę gotowała, a odwiedzimy ciekawe miejsce, w którym skosztujemy Walentynkowych przysmaków.
A co Wy planujecie przygotować na Walentynki?
Składniki :
200 g makaronu tagliatelle
80 g sera pleśniowego (użyłam Ser Cambozola)
6 plastrów szynki parmeńskiej
pól czerwonej cebuli
pół pęczka natki pietruszki
odrobina oliwy
sól i pieprz grubo mielony do smaku
Przygotowanie :
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Szynkę parmeńską usmaż na patelni aby stała się chrupiąca jak chips, po usmażeniu wyłóż na papierowy ręcznik. Na tej samej patelni podsmaż z odrobiną oliwy drobno posiekaną czerwoną cebulę, podsmażaj ok 3 min na średnim ogniu. Dodaj ser oraz dwie łyżki wody od gotującego się makaronu, wszystko cały czas delikatnie mieszaj.
Gdy ser się rozpuści włóż makaron, posyp kawałkami szynki i drobno posiekaną pietruszką .
Wszystko wymieszaj i gotowe!
Smacznego!
Dziś mam zamiar zrobić ale na samą myśl ślinka cieknie
OdpowiedzUsuń