piątek, 3 lutego 2017

Walentynkowe Tagliatelle z serem pleśniowym


Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, więc mam dla Was przepis na romantyczną i szybką kolację przy kieliszku dobrego wina. Oczywiście możecie taki posiłek przygotować sobie kiedy tylko zechcecie, jednak takie połączenie na pewno Was rozgrzeje :) 

Ostatnio z moją połówką urządziliśmy sobie przedwstępne Walentynki kulinarne, a 14 lutego również coś zaplanowaliśmy kulinarnego, jednak już nie ja będę gotowała, a odwiedzimy ciekawe miejsce, w którym skosztujemy Walentynkowych przysmaków. 

A co Wy planujecie przygotować na Walentynki? 


Składniki :
200 g makaronu tagliatelle
80 g sera pleśniowego (użyłam Ser Cambozola)
6 plastrów szynki parmeńskiej
pól czerwonej cebuli
pół pęczka natki pietruszki
odrobina oliwy
sól i pieprz grubo mielony do smaku


Przygotowanie :
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 

Szynkę parmeńską usmaż na patelni aby stała się chrupiąca jak chips, po usmażeniu wyłóż na papierowy ręcznik. Na tej samej patelni podsmaż z odrobiną oliwy drobno posiekaną czerwoną cebulę, podsmażaj ok 3 min na średnim ogniu. Dodaj ser oraz dwie łyżki wody od gotującego się makaronu, wszystko cały czas delikatnie mieszaj.

Gdy ser się rozpuści włóż makaron, posyp kawałkami szynki i drobno posiekaną pietruszką .

Wszystko wymieszaj i gotowe!





Smacznego!


1 komentarz:

  1. Dziś mam zamiar zrobić ale na samą myśl ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń