czwartek, 9 lutego 2017

RoloPizza




Dziś mamy Święto Pizzy! Dlatego przydałoby się zjeść pizze :D A co powiecie na przepis w nieco innym wydaniu? Na przykład RoloPizza, zawiniętą pizze w roladę. Wcina się ja równie łatwo co normalny placek i również świetnie nadaje się na imprezę. 

Porcja 2 rolady

Składniki: 
Ciasto
50 g drożdży
20 g cukru
250 ml mleka ciepłego
500 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju
2 łyżki bazylii suszonej

Farsz
1 cebula
1 łyżka masła
450 g pieczarek
500 g mielonego mięsa (użyłam wołowego)
3 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
Papryka ostra, papryka słodka , bazylia, sól i pieprz do smaku
400 g startego żółtego sera (użyłam goudy)
Odrobina oleju


Przygotowanie:
ciasto
W misce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut.

Dodajemy mąkę, szczyptę soli, bazylię, pozostałe ciepłe mleko i olej. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość.

Farsz
1. Cebulę kroimy w kostkę i na patelni szklimy na maśle, dodajemy pieczarki pokrojone w paski i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. 

2. Na tej samej patelni na oleju podsmażamy mięso, dodajemy sprasowany czosnek oraz przecier pomidorowy. Wszystko doprawiamy, solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz bazylią, tak aby powstał gęsty sos przypominający w smaku boloński. 

Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na równe prostokąty. 

Na każdym prostokącie rozkładamy równo farsz mięsny z sosem, oraz farsz pieczarkowy. Wszystko równo posypujemy serem i zawijamy w roladę. 

Rolady układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym z zachowaniem odstępu tak aby rolady się nie skleiły podczas pieczenia. 

Pieczemy w 200C ok 35-40 minut, aż się równo zarumienią.



Smacznego!


4 komentarze:

  1. Wygląda przecudownie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha ! Mogłabym za taką rollo pizzę dać się dziś pokroić, bo to jest mniej więcej to, co za mną chodziło cały dzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana lepiej się nie ciąć ale przepis polecam :)

      Usuń