Pomidory na kremowej fecie


 

Masz ochotę na  coś lekkiego, prostego i pysznego? 

Zrób te pomidory z kremowym dipem feta – przystawkę idealną na lato. 


Składniki: 
- 2 duże pomidory 
- 1 ząbek czosnku 
- oliwa z oliwek 
- świeże liście bazylii 
- świeżo zmielony czarny pieprz i sól 

Kremowa Feta 
- 150 g sera feta 
- 2 łyżki jogurtu greckiego 
- odrobina skórki z cytryny 
- 2 łyżki soku z cytryny 
- 1 łyżeczka miodu



Przygotowanie:

Wystarczą dwa duże, dojrzałe pomidory – najlepiej pachnące słońcem.

Pokrój je w ćwiartki i wrzuć do miski.
Dodaj odrobinę startego czosnku, skórkę z cytryny, świeżo mielony pieprz i dużo listków bazylii. Wszystko wymieszaj i odstaw.

Teraz najważniejsze: dip z fety.
Kremowy, słony, z nutką cytryny i miodu – serio, można go jeść łyżką.

Wystarczy zmiksować fetę z jogurtem greckim, sokiem z cytryny i odrobiną miodu – dosłownie minuta roboty.

Gotowe!
Smakuje jak lato na południu Europy. Idealne jako lekki lunch, przystawka na spotkanie z przyjaciółmi albo po prostu coś dobrego do wina.

Spróbuj raz i zakochasz się – obiecuję.








Komentarze

Popularne posty