Pomidory na kremowej fecie
Masz ochotę na coś lekkiego, prostego i pysznego?
Zrób te pomidory z kremowym dipem feta – przystawkę idealną na lato.
Składniki:
- 2 duże pomidory
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- świeże liście bazylii
- świeżo zmielony czarny pieprz i sól
Kremowa Feta
- 150 g sera feta
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- odrobina skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Wystarczą dwa duże, dojrzałe pomidory – najlepiej pachnące słońcem.
Pokrój je w ćwiartki i wrzuć do miski.
Dodaj odrobinę startego czosnku, skórkę z cytryny, świeżo mielony pieprz i dużo listków bazylii. Wszystko wymieszaj i odstaw.
Teraz najważniejsze: dip z fety.
Kremowy, słony, z nutką cytryny i miodu – serio, można go jeść łyżką.
Wystarczy zmiksować fetę z jogurtem greckim, sokiem z cytryny i odrobiną miodu – dosłownie minuta roboty.
Gotowe!
Smakuje jak lato na południu Europy. Idealne jako lekki lunch, przystawka na spotkanie z przyjaciółmi albo po prostu coś dobrego do wina. Spróbuj raz i zakochasz się – obiecuję.
Komentarze
Prześlij komentarz