Mus czekoladowo-pomarańczowy

 



Ten mus czekoladowo-pomarańczowy wygląda absolutnie pysznie! 🍫🍊 Idealne połączenie czekolady i pomarańczy, a do tego Baileys dodaje mu wyjątkowego charakteru. Myślę, że na pewno sprawdzi się na świątecznym stole lub przy jakiejś wyjątkowej okazji. Bardzo lubię takie desery, które są zarówno eleganckie, jak i łatwe do przygotowania.

Jeśli szukasz dodatkowego akcentu, możesz spróbować dodać do masy kilka drobnych kawałków orzechów lub migdałów – to może dodać przyjemnej tekstury i jeszcze więcej smaku. Zgadzam się, że to idealny pomysł na słodką chwilę luksusu!

Czy planujesz przygotować ten deser na jakieś nadchodzące święta lub specjalną okazję?


Sprawdź jakie to proste!


Przepis na 6 porcji


Składniki: 
157 g czekolady pomarańczowej
100 g gorzkiej czekolady
100 ml Baileys (lub inny likier kremowy)
½ łyżeczki skórki pomarańczowej
300 ml śmietany kremówki
100 g herbatników (np. Lotus Biscoff)
25 g roztopionego masła


Przygotowanie:

Przygotowanie spodu:
  • Herbatniki wrzuć do miski i rozgnieć wałkiem na małe okruchy.
  • Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita.
  • Rozdziel masę herbatnikową na 6 foremek (np. kokilki lub małe filiżanki) i ugnieć ją tyłem łyżeczki, aby utworzyć równy spód. Odstaw na bok.


Przygotowanie czekolady:
  • Odłóż 6 kawałków czekolady pomarańczowej do późniejszej dekoracji.
  • Resztę czekolady pomarańczowej i gorzką czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (umieść je w misce nad gotującą się wodą). Mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a następnie odstaw do ostudzenia.


Przygotowanie masy czekoladowej:
  • Śmietanę kremówkę ubij mikserem, aż zacznie gęstnieć.
  • Do ubitej śmietany dodaj Baileys oraz skórkę pomarańczową, a następnie wlej roztopioną czekoladę. 
  • Miksuj całość do uzyskania gładkiej, jedwabistej masy.


Gotową masę czekoladową przełóż do foremek na spód herbatnikowy.
Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby mus się dobrze schłodził i stężał.


Przed podaniem wyjmij mus z lodówki na 15 minut, aby nie był zbyt zimny.
Udekoruj kawałkami czekolady pomarańczowej, które odłożyłeś wcześniej.




Smacznego! 







Komentarze

Popularne posty