Klasyczny grillowany Rib Eye podawany ze stekiem z kalafiora
Coś dla miłośników dobrego mięsa. Wieczory coraz dłuższe i razem ze znajomymi uruchomiliśmy cykl wspólnego gotowania, a potem rozpoczynamy wieczory z plansyówkami. Prawda, że super pomysł?
Tym razem tematym przewodnim były steki. Jako gwiazda wieczorku Rab Eye oraz New York z pysznej wołowiny prosto z USA
Perfekcyjna kolacja w 20 minut :)
Porcja na 4 osoby
Składniki:
stek Rib Eye
stek New York
duży kalafior
400 g świeżego szpinaku
ząbek czosnku
oliwa czosnkowa
cebula
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jak przygotować stek?
Zamrożone wyciągnij 24 h wcześniej z zamrażarki i włóż do lodówki.
Przed przygotowaniem?
Stek wyciągnie z lodówki na 30 minut przed grillowaniem i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową.

Zamrożone wyciągnij 24 h wcześniej z zamrażarki i włóż do lodówki.
Przed przygotowaniem?
Stek wyciągnie z lodówki na 30 minut przed grillowaniem i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową.
- Kalafior umyć. pokroić na plastry o grubości 1-1,5 cm.
- Plastry kalafiora posmarować oliwą czosnkową i grillować aż zarumienią się z obu stron.
- Grillowany kalafior wyłożyć na blachę pokrytą papierem pergaminowym.
- Nagrzać piekarnik na 180C i piec przez 15 minut.
- W tym rozgrzej dwie patelnię grillową oraz zwykłą.
- Patelnię natłuścić i położyć przygotowane wcześniej mięso.
- Grillować stek ok 6 minut, aby uzyskać kostkowy wzór obracaj go 4 razy co 1,5 minuty. Czas grillowania może być różny i zależy od grubości mięsa oraz temperatury otoczenia.
- W tym czasie na drugiej patelni na oliwie czosnkowej podsmaż posiekany czosnek i cebulę, a następnie dodaj szpinak. Dopraw do Samku solą i pieprzem.
- Steki odstaw aby odpoczęły na ok 2 minuty, możesz podawać w całości lub pokrojone w grube plastry.
- Dopraw go solą i pieprzem
FILM

Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz