Szybkie ciasto z borówkami


 
Mamy sezon na borówki więc zaczynamy. Dużą cześć zamroziłam, jednak z tego co zostało zrobiłam już pierogi i szybkie ciasto na serku skyr. Możecie również zastąpić je jogurtem, ale zdecydowanie polecam wypróbować ten przepis. 

Czas przygotowania to tylko   minut.

Składniki:
300 g świeżych borówek 
180 g masła
140 g cukru
50 g cukru wanilinowego
5 jajek (małe lub 4 duże)
170 g serka skyr 
320 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik na 180C.
  2. Borówki umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  3. Masło ucieraj z cukrem oraz cukrem wanilinowym na gładką masę. 
  4. Dodaj jajka, jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. 
  5. Wszystko połącz na gładką masę za pomocą robota kuchennego. 
  6. Po wyrobieniu ciasta dodaj borówki i delikatnie wymieszaj, najlepiej drewnianą lub sylikonową łyżką.
  7. Gotową mieszankę przełóż do formy wyłożonej papierem pergaminowy. 
  8. Piecz 60 minut w 180C. 

Smacznego!




Komentarze

  1. Bardzo prosty ale jakże pyszny, owocowy deser! Sezon na borówki już się kończy więc to ostatni dzwonek na przygotowanie tego szybkiego ciasta!
    Super propozycja dla zapracowanych fanów słodkości! ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty