Szybkie ciasto z borówkami
Mamy sezon na borówki więc zaczynamy. Dużą cześć zamroziłam, jednak z tego co zostało zrobiłam już pierogi i szybkie ciasto na serku skyr. Możecie również zastąpić je jogurtem, ale zdecydowanie polecam wypróbować ten przepis.
Czas przygotowania to tylko minut.
Składniki:
300 g świeżych borówek
180 g masła
140 g cukru
50 g cukru wanilinowego
5 jajek (małe lub 4 duże)
170 g serka skyr
320 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik na 180C.
- Borówki umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
- Masło ucieraj z cukrem oraz cukrem wanilinowym na gładką masę.
- Dodaj jajka, jogurt, mąkę i proszek do pieczenia.
- Wszystko połącz na gładką masę za pomocą robota kuchennego.
- Po wyrobieniu ciasta dodaj borówki i delikatnie wymieszaj, najlepiej drewnianą lub sylikonową łyżką.
- Gotową mieszankę przełóż do formy wyłożonej papierem pergaminowy.
- Piecz 60 minut w 180C.
Smacznego!
Bardzo prosty ale jakże pyszny, owocowy deser! Sezon na borówki już się kończy więc to ostatni dzwonek na przygotowanie tego szybkiego ciasta!
OdpowiedzUsuńSuper propozycja dla zapracowanych fanów słodkości! ;)