Sernik Kajmakowy
Ostatnio jadałam w restauracji sernik kajmakowy. Przyznam, że był obłędnie dobry, nie miałam pomysłu jak go sama przygotować i tym razem postanowiłam zainspirować się przepisami z PRZEPISY.PL znajdziecie tam wiele inspiracji, między innymi moje również. Nie jest to przepis w 100% odtworzony, przecież wiecie, że zawsze dodam coś od siebie. Na stronie Przepisy.pl znajdziecie super dania na każdą porę dnia i okazję. A jak jesteście ciekawi jak wyszedł sernik kajmakowy, to do dzieła i koniecznie napiszcie jak Wam wyszedł.
Składniki:
Spód:
300 g herbatników maślanych
90 g miękkiego masła
Masa serowa:
100 g cukru pudru
70 g miękkiego masła
800 g twarogu tłustego
4 jajka
20 g mąki pszennej
330 g masy kajmakowej
Polewa kajmakowa:
250 g masy kajmakowej
10 ml mleka
orzechy pekan do dekoracji
Przygotowanie:
Spód
- Herbatniki włożyć do woreczka i za pomocą wałka rozdrobnić je na miał.
- Wsypać do miski i dodać miękkie masło.
- Wyrobić ciasto i wyłożyć nim spód i boki na wysokość 3 cm tortownicy (średnica ok 24 cm).
- Tortownicę włożyć do lodówki ok 20-30 minut.
Masa serowa
Na początku włączyć piekarnik na 170C.
- Do dużej misy włożyć cukier puder, twaróg, kajmak, jajka i mąkę , wszystko wyrobić na gładką masę za pomocą miksera.
- Masę serową przelać na spód.
- Piec w rozgrzanym piekarniku na 170 C przez 65 - 75 minut.
- Sernik ostudzić minimum 2h, następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Polewa kajmakowa
- Kajmak zmiksować z mlekiem na gładką masę, najlepiej za pomocą miksera.
- Polać sernik i udekorować orzechami.
- Wstawić do lodówki na godzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz