Pomarańczowe naleśniki z serem ricotta
Po powrocie z Włoch przywieźliśmy mnóstwo włoskich produktów, a co za tym idzie gotujemy dalej w klimacie wakacji.
Jak zawsze trochę łapiemy inspiracji przez odwiedzanie różnych knajpek i ciekawych miejsc. I tak jest właśnie z tymi naleśnikami. We Florencji odwiedziliśmy targ, na którym kupiliśmy bardzo podobne naleśniki. Mając w domu ser ricotta nie mogłam ich nie zrobić.
Wyszły pysznie!
Składniki naleśniki:
120 g mąki pszennej
30 ml oleju
70 g cukru
3 jajka
200 ml mleka
100 ml wody
Składniki nadzienie:
300 g sera ricotta
2 łyżki śmietany 18%
90 g skórki kandyzowanej
30 g cukru
30 ml świeżego soku z pomarańczy
Przygotowanie:
naleśniki:
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki i dobrze ze sobą połączyć.
- Patelnię rozgrzać na średniej mocy palnika i natłuścić.
- Smażyć naleśnik 2-3 minuty, aż brzegi się zarumienią na złocisty kolor i przełożyć placek na drugą stronę, aż się zarumieni.
- Odstawić do ostygnięcia.
- Porcja na 7-8 naleśników.
nadzienie:
- W misce wymieszać wszystkie składniki.
- Nadzienie powinno być dość gęste, ale powinno swobodnie się rozprowadzać.
Na środek placka ułożyć łyżkę nadzienia i rozprowadzić je równomiernie. Placek zawinąć w rulon lub trójka. Wasza dowolność :)
Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz