Chrupiące nuggetsy w parmezanowej panierce


Na końcówkę karnawału mam coś specjalnego. Każdy lubi jeść na imprezie kurczaka, a większość z chrupiącą skórką lub panierką. Dziś mam kolejny fajny przepis na kurczaka, tym razem w parmezanowej panierce. 
Palce lizać.

Składniki: 
2 duże piersi kurczaka
0,5 szklanki startego parmezanu 
2 szklani bułki tartej 
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
0,6 łyżeczki pieprzu mielonego 
1 ząbek czosnku 
0,5 łyżeczki curry 
0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
oliwa 

Przygotowanie:
  • kurczaka oczyść i potnij na mniejsze kawałki, umieść go w misce i dopraw solą, posiekanym czosnkiem, curry, pieprzem. Dobrze przyprawy wmasuj w mięso i został pod przykryciem na noc lub na 4-5 h. 
  • W oddzielnej misce połącz bułkę tartą, parmezan i natkę pietruszki.
  • Jaja ubij w oddzielnej misce.
  • kawałki kurczaka obtocz w panierce, zanurz w jajku i znowu obtocz w panierce. Pozostaw go na 10 minut, aby panierka dobrze przyległa do kurczaka.
  • Blachę wyłóż papierem pergaminowym i delikatnie ja posmaruj oliwą (użyj do tego pędzla). 
  • Kurczaki rozłóż w odstępach na blasze i piecz w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez ok 30 minut, aż kurczak się zarumieni. 



 Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty