Chrupiące nuggetsy w parmezanowej panierce
Na końcówkę karnawału mam coś specjalnego. Każdy lubi jeść na imprezie kurczaka, a większość z chrupiącą skórką lub panierką. Dziś mam kolejny fajny przepis na kurczaka, tym razem w parmezanowej panierce.
Palce lizać.
Składniki:
2 duże piersi kurczaka
0,5 szklanki startego parmezanu
2 szklani bułki tartej
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
0,6 łyżeczki pieprzu mielonego
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
oliwa
Przygotowanie:
- kurczaka oczyść i potnij na mniejsze kawałki, umieść go w misce i dopraw solą, posiekanym czosnkiem, curry, pieprzem. Dobrze przyprawy wmasuj w mięso i został pod przykryciem na noc lub na 4-5 h.
- W oddzielnej misce połącz bułkę tartą, parmezan i natkę pietruszki.
- Jaja ubij w oddzielnej misce.
- kawałki kurczaka obtocz w panierce, zanurz w jajku i znowu obtocz w panierce. Pozostaw go na 10 minut, aby panierka dobrze przyległa do kurczaka.
- Blachę wyłóż papierem pergaminowym i delikatnie ja posmaruj oliwą (użyj do tego pędzla).
- Kurczaki rozłóż w odstępach na blasze i piecz w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez ok 30 minut, aż kurczak się zarumieni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz