Zapiekane gołąbki z wołowiną, kaszą gryczaną i borowikami
Nawet gołąbki mogą być daniem podanym na elegancką kolację czy obiad. Dziś gołąbki z borowikami, wołowiną i kaszą gryczaną, zapiekane w sosie grzybowym.
Porcja ok 10 gołąbków
Składniki:
młoda kapusta
500 g mięsa wołowego
150 g kaszy gryczanej
1 duża cebula czerwona
1 jajko
20 g suszonych borowików
1 łyżka masła
majeranek
sól i pieprz
sos
50 g suszonych borowików
250 ml bulionu grzybowego
250 ml śmietany 30%
Przygotowanie:
są 2 sposoby na przygotowanie kapusty:
1: wycinamy głąb ze środka kapusty włożyć do dużego garnka z wrzątkiem( wyciętym głąbem do dołu) i gotować ok 5 minut. Wyciągnąć kapustę i ostudzić, następnie rozebrać liście.
2: wycinamy głąb ze środka kapusty następnie kapustę umieszczamy w zamrażarce na całą noc, rano liście będą liście miękkie jak po ugotowaniu. Możemy oddzielić liście.
Kaszę należy ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzić.
Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy, aż się zarumieni na maśle.
Do miski przekładamy: usmażoną cebulę, mięso, suszone grzyby, kaszę. Dodajemy jajko, łyżkę majeranku i sól z pieprzem do smaku. Wszystko ze sobą dobrze masujemy.
Na liściach kapusty układamy solidną łyżkę farszu i zakręcamy gołąbki, które układamy w naczyniu żaroodpornym.
Do bulionu grzybowego dodajemy, wcześniej namoczone grzyby i śmietanę. Gotowym sosem zalewamy gołąbki.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 50 minut
Smacznego!
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuń