Zapiekane gołąbki z wołowiną, kaszą gryczaną i borowikami


Nawet gołąbki mogą być daniem podanym na elegancką kolację czy obiad. Dziś gołąbki z borowikami, wołowiną i kaszą gryczaną, zapiekane w sosie grzybowym. 

Porcja ok 10 gołąbków 

Składniki:
młoda kapusta
500 g mięsa wołowego
150 g kaszy gryczanej 
1 duża cebula czerwona
1 jajko
20 g suszonych borowików
1 łyżka masła
majeranek
sól i pieprz

sos
50 g suszonych borowików 
250 ml bulionu grzybowego
250 ml śmietany 30% 

Przygotowanie:
są 2 sposoby na przygotowanie kapusty:

1: wycinamy głąb ze środka kapusty włożyć do dużego garnka z wrzątkiem( wyciętym głąbem do dołu) i gotować ok 5 minut. Wyciągnąć kapustę i ostudzić, następnie rozebrać liście.

2: wycinamy głąb ze środka kapusty następnie kapustę umieszczamy  w zamrażarce na całą noc, rano liście będą liście miękkie jak po ugotowaniu. Możemy oddzielić liście.

Kaszę należy ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzić.
Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy, aż się zarumieni na maśle. 
Do miski przekładamy: usmażoną cebulę, mięso, suszone grzyby, kaszę. Dodajemy jajko, łyżkę majeranku i sól z pieprzem do smaku. Wszystko ze sobą dobrze masujemy.

Na liściach kapusty układamy solidną łyżkę farszu i zakręcamy gołąbki, które układamy w naczyniu żaroodpornym. 

Do bulionu grzybowego dodajemy, wcześniej namoczone grzyby i śmietanę. Gotowym sosem zalewamy gołąbki.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 50 minut 



Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty