Makaron ze szparagami, pomidorkami i polędwicą wołową
Ostatnio jestem w ciągłym niedoczasie... No niestety ale to wynika z tego, że dużo się dzieje. Mam nadzieje, że uda mi się trochę o tym w końcu napisać :)
A dziś mam fajną propozycję na szybką kolację lub obiad. Co prawda sezon na szparagi zaczął się dawno ale nie miałam czasu się do tego zabrać. No i jest mi bardzo przykro.
Porcja dla 2 osób
Przy takiej pogodzie, jest to idealne rozwiązanie na kolację, czas przygotowania to dosłownie czas ugotowania się makronu.
Składniki:
100 g polędwicy wołowej
10 pomidorków
pęczek szparagów (8-10 sztuk)
2 gniazdka (160 g) makaronu wstążki
50 ml śmietany kremówki 30%
50 ml wody z gotującego się makaronu
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku
świeży szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe dolne części łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu). Odciąć główki i odłożyć je, resztę łodygi pokroić ukośnie na około półcentymetrowe plasterki.
Szparagi gotujemy w osobnym garnku przez 3-4 minuty lub przed końcem gotowania się makaronu możemy je dorzucić do wspólnego garnka. Następnie odcedzamy nie zapominając o pozostawieniu 50 ml wody z makaronu.
Polędwicę kroimy w kosteczkę 1 cm x 1 cm i na rozgrzanej patelni z olejem obsmażamy z jednej strony, smażąc ok 1 min. Polędwicę odkładamy na papierowy ręcznik, a na patelnię wrzucamy makaron ze szparagami, śmietaną, wodą i pomidorkami koktajlowymi przeciętymi na pół, wszystko doprawiamy. Dokładamy polędwicę i wszystko dusimy ok 1-2 minut.
Gotową pastę przekładamy na talerze i posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz