Mus z mango
Zdecydowanie wiosna dziś sprawiła, że radość do życia wróciła. Ostatnio brak słońca zaczynał mnie przygnębiać. Na szczęście dzisiejszy dzień to był ogień. Rano zaliczyłam bieganie :D potem rower, mycie okien i na końcu ... bo skoro pozbyłam się tylu kalorii to mogę zjeść deser. No i wjechał mus z mango.
4 porcje
Składniki:
400 g owoców mango z puszki ( w syropie)
płaska łyżeczka startego imbiru
200 ml śmietany 30%
20 g żelatyny w proszku
4 łyżki wrzątku
2 białka
80 g brązowego cukru
świeże kawałki mango do przybrania
Przygotowanie:
mango odcedzić od syropu, dodać imbir i zmiksować wszystko na gładką masę. Do masy dodać syrop z mango i wymieszać. W oddzielnej misce ubić śmietanę na sztywną pianę i delikatnie połączyć z musem. Do musu dodać żelatynę, rozpuszczoną we wrzątku. Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki na 30 min, aż mus zgęstnieje.
W oddzielnej misce ubić białko, następnie dodać stopniowo cukier cały czas ubijając. Ubite biało połączyć z musem, delikatnie mieszając łopatką.
Gotowy mus przelać do miseczek i udekorować go świeżymi owocami.
Smacznego!
Powiedz mi, gdzie można kupić mango w puszce? W swoich okolicach niestety jeszcze nie spotkałam :(
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3
Kochana w Kauflandzie powinnaś dostać :) W moim jest zawsze
UsuńTo musi być pycha! :)
OdpowiedzUsuńEhhh No jest 🤭🤭😉
UsuńA ta żelatyna to ma być wystudzona?
OdpowiedzUsuńLekko przestudzona, ale nie zimna bo nie może być za bardzo zgęstniała
Usuń