Mus z mango


Zdecydowanie wiosna dziś sprawiła, że radość do życia wróciła. Ostatnio brak słońca zaczynał mnie przygnębiać. Na szczęście dzisiejszy dzień to był ogień. Rano zaliczyłam bieganie :D potem rower, mycie okien i na końcu ... bo skoro pozbyłam się tylu kalorii to mogę zjeść deser. No i wjechał mus z mango.

4 porcje

Składniki:
400 g owoców mango z puszki ( w syropie)
płaska łyżeczka startego imbiru 
200 ml śmietany 30%
20 g żelatyny w proszku
4 łyżki wrzątku
2 białka
80 g brązowego cukru

świeże kawałki mango do przybrania

Przygotowanie: 
mango odcedzić od syropu, dodać imbir i zmiksować wszystko na gładką masę. Do masy dodać syrop z mango i wymieszać. W oddzielnej misce ubić śmietanę na sztywną pianę i delikatnie połączyć z musem. Do musu dodać żelatynę, rozpuszczoną we wrzątku. Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki na 30 min, aż mus zgęstnieje. 

W oddzielnej misce ubić białko, następnie dodać stopniowo cukier cały czas ubijając. Ubite biało połączyć z musem, delikatnie mieszając łopatką. 

Gotowy mus przelać  do miseczek i udekorować go świeżymi owocami. 


Smacznego!

Komentarze

  1. Powiedz mi, gdzie można kupić mango w puszce? W swoich okolicach niestety jeszcze nie spotkałam :(

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana w Kauflandzie powinnaś dostać :) W moim jest zawsze

      Usuń
  2. A ta żelatyna to ma być wystudzona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lekko przestudzona, ale nie zimna bo nie może być za bardzo zgęstniała

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty