czwartek, 15 czerwca 2017

Czekoladowy sernik z truskawkami



Mamy piękną pogodę, która sprawia, że więcej czasu spędzamy na dworze. Jedni spędzają ten czas aktywnie inny zamieniaj ten czas na relaks i spotkania ze znajomymi. 

Ja właśnie postanowiłam trochę odpocząć i spędzić czas rodzinne przy dobrym obiedzie, cieście i kawie na kocyku. Przygotowuję wszystko rano, a potem zabieram wszystko w koszyk i weekend spędzamy razem na działce. 

Pamiętajcie żeby zabrać ze sobą dużo wody, świeże owoce no i pyszne ciasto :) 

Składniki:
biszkopt
7 jajek
1,5 szklanki cukru
1,1/4 szklanki mąki 
1/4 szklanki kakao
szczypta soli
1 łyżeczka octu 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

sernik gotowany
750 g sera twarogu 
2 jajka
3 łyżki kakao
40 g masła
3/4 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego

do dekoracji polewa czekoladowa, świeże truskawki i mięta

Przygotowanie:

ciasto
białka ubij ze szczyptą soli i cały czas ubijając dodawaj po łyżeczce cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę i kakao. Gotowe ciasto wylej do keksówki wyłożonej papierem pergaminowy i piecz 35-40 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. 

Ostudzone ciasto wyjmij z formy i zetnij ok 1 cm górę, następnie zrób to samo z bokami, a środek wytnij tak aby był pusty. Ciasto włóż s powrotem do keksówki tak aby boki i spód były wyłożone ciastem. 

masa serowa
ser zmiel przez maszynkę i przełóż do garnka, dodaj cukier, cukier wanilinowy i jajka. Wszystko wymieszaj i postaw na małym ogniu, cały czas mieszając. Jak masa zrzednie dosyp powoli budyń, cały czas energicznie mieszając. Jak masa zacznie gęstnieć i powstaną pęcherzyki zalej środek biszkopta i przykryj wszystko ściętym wcześniej górnym plackiem. Po ostygnięciu ciasto wstaw do lodówki.

Ciasto wyjmij z fory i udekoruj polewą czekoladową świeżymi truskawkami i miętą. 


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz