Tarta ze śliwkami
Tarta i nie tarta!
Część z Was uważa, że to ciasto dla leniwych, ale jak nie macie formy to też możecie coś przygotować pysznego:
Składniki:
Ciasto:
140 g masła, schłodzonego, pokrojonego na kawałki
300 g mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego /wanilinowy też może być
szczypta soli
90 ml wody
Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto owijamy folią i wstawiamy na godzinkę do lodówki.
Nadzienie:
600-700 g śliwek
30-40 g cukru
łyżka mąki
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Śliwki myjemy i przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę. Wielkość owoców zostawiam Wam, może być na pół, na ćwiartki lub jeszcze na mniejsze kawałki.
Owoce skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, mąkę i delikatnie przemieszamy.
1. Ciastko rozwałkowujemy na placek o grubości ok 4-5 mm
2. Na środek układacie owoce.
3. Zaginacie krawędzie.
4. Pieczęcie w rozgrzanym piekarniku 190 C przez 60 min.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz