Pieczone figi
O rany, jaka to jest prosta przystawka i pyszna. Przygotowanie jej zajmuje dosłownie 5 minut. No dobra z pieczeniem 25 min, bo będziecie się czepiać.
Składniki:
5 fig
5 plastrów szynki parmeńskiej
100 g sera gorgonzola
5 połówek orzecha włoskiego
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik 180 C.
- Figi umyj i przetnij, z góry, ale tak, aby ją rozłożyć i do środka wsadzić plaster sera.
- W ser wciśnij połówkę orzecha, i owiń wszytko plastrem szynki parmeńskiej.
- Figi włóż do naczynia żaroodpornego, i polej miodem oraz oliwą.
- Piecz 20 minut.
Po więcej inspiracji zapraszam tutaj!
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz