Naleśniki korzenne z mąki razowej z bitą śmietaną i truskawkami
Ochh uwielbiam takie desery. Ten można zaliczyć do tych, które uwielbiam najbardziej. Truskawki zaczynają swój sezon, a ja będę używać ich do rozpieszczenia naszych podniebień. Placki korzenne, są bardzo prostym przepisem, a składniki zazwyczaj są w naszych domach. Jako świetnym uzupełnieniem jest bita śmietana i truskawki, jednak możecie użyć innych owoców np. borówek, malin, czy jeżyn.
Składniki:
80 g mąki razowej
40 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków
2 jajka
250 ml mleka
dodatkowo
100 g świeżych truskawek
200 ml śmietany 36%
40 g cukru pudru
Wszystkie składniki znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Ciasto odstawić na 10 minut, następnie smażyć na delikatnie tłustej patelni z obu stron, aż placki ładnie się zarumienią.
Z porcji wychodzi ok 10-15 placków
Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Następnie smarujemy nią placuszki, układając do środka truskawki. Placuszki zawijamy i gotowe :)
Smacznego!
Aż zgłodniałam ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam sie az głodna :( cudownie to wyglada :(
OdpowiedzUsuńhttp://onlydreams8.blogspot.com/
Wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki a Twoje Kasiu wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuń