piątek, 28 października 2016

Czekoladowy pudding - Halloween na słodko



Halloween nadciąga, a z nim mnóstwo zabawy z truposzami i duchami. Jak wiecie średnio przepadam za tym rodzajem celebrowania ale w kuchni nie odmówiłam sobie zabawy cmentarnej :) Tym razem coś na przyprawiający o gęsią skórkę deser. 

2 porcje 

Składniki: 
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki kakao
szczypta soli
1/3 szklanki gorącej wody
50 g czekolady deserowej
250 śmietany 30%
250 ml mleka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
4 ciasta oreo (tylko czarna część bez kremu)
2 ciastka maślane przypominające tablicę
pisak czekoladowy lub roztopiona czekolada deserowa do zrobienia napisu 

Przygotowanie:
W rondelku połącz ze sobą cukier, kakao i sól, następnie dodaj stopniowo zagotowaną wcześniej wodę, ciągle mieszając, aż zrobi się jednolita masa. Rondel z masą zagotuj, cały czas mieszając. Jak zacznie się wszystko gotować dodaj czekoladę (posiekaną), śmietanę i odrobinę mleka, - pamiętaj aby wszystko cały czas mieszać. Resztę mleka połącz z mąką i dodaj stopniowo do masy, intensywnie mieszając. Zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj jeszcze przez minutę, cały czas energicznie mieszając. 

"pamiętaj aby cały czas mieszać" :D To sukces tego deseru 



Pudding przelej do szklanek i wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj go skruszonymi ciastami Oreo i wstaw ciastko z napisem jako nagrobek.




Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Wow ale super wygląda taki deser a do tego nie jest skomplikowany :D U nas też Halloweenowa propozycja co by poczuć się nieco jak dziecko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie zabawy w kuchni to świetna sprawa 😉

      Usuń
  2. Robiłam pudding pierwszy raz i wyszedł bardzo dobrze. Dzięki śmietanie nie jest za bardzo przesłodzony :)

    OdpowiedzUsuń