Domowa wędzona kiełbasa
Składniki:
10 kg łopatki/szynki wieprzowej
1,5 kg łopatki/ szynki wołowej
3 kg boczku ( jeżeli boczek jest bardzo chudy dodać ok 1 kg słoniny)
15 g pieprzu czarnego w ziarenkach
5 g kolendry
5 g gorczycy
8 g ziela angielskiego
5 liści laurowych
kilka listków suszonej mięty
ok 400 g soli peklującej/ do smaku
dodatkowo
20 m jelita
Przygotowanie:
Boczek oskórować i z wołowiną przepuścić przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach, wieprzowinę wraz ze słoniną jeżeli jest potrzeba, przepuścić przez praskę na średnich oczkach - wszystko wymieszać. Na patelni prażymy wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli, następnie mielimy w młynku albo moździerzu i dodajemy z solą do mięsa. Mięso dobrze wyrabiamy ok 20-30 minut ( jeżeli będzie bardzo twarde dodajemy ok 0,5 szklanki zimnej wody.
Jelita dobrze myjemy i nadziewamy mięsem, co jakiś czas zakręcając aby powstały kiełbaski. Zawieszamy na kij i zostawiamy na 14 h aby przeszła smakiem i nabrała kolor.
Mała porada jak sprawdzić czy mięso jest dobre: z jednej kiełbaski wyciągamy farsz i formujemy kotlecik- smażymy. Jeżeli smak spełnia nasze oczekiwania dajemy kiełbasę do wędzenia :)
Wędzimy na ciepło ok 5 h.
Smacznego!
my też chjcemy wedzić
OdpowiedzUsuńhttp://iamemilia.blogspot.com/
Świetna sprawa😊 polecam
OdpowiedzUsuńTaka domowa kiełbasa najlepsza. Mój tato robi i jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńahh uwielbiam taką kiełbaskę !!
OdpowiedzUsuńna szczęście nie długo Święta i na pewno się pojawi u mnie taka domowa :)
A gdzie czosnek?
OdpowiedzUsuńW tym przepisie nie ma czosnku 😊
UsuńA tej soli to nie za wiele?
OdpowiedzUsuńTakie proporcje otrzymał mój tata od dziadka, a ja od taty i na prawdę smakuje świetnie 😊 To duża porcja kiełbasy
Usuń13 do 15 g soli na 1kg mięsa
OdpowiedzUsuń20 g soli i peklosoli razem na kilo miesa jest akurat.
Usuńza uzo soli, 15 g soli na 1 kg to porcja optymalna, sprawdziłam , bo uczyłam się na własnych błędach, dodatkowo 2 g pieprzu i 1 zbąbek czosnku na 1 kg.
UsuńZ solą bywa tak, kto jak lubi. Te proporcje które podałam stosuję zawsze i jeszcze nigdy ani w mojej rodzinie, ani wśród znajomych nie usłyszałam skargi, że jest jej za dużo. Ale oczywiście jeżeli lubisz mniej nie mam nic do gadania, każdy doprawia na swój sposób.
Usuń