Pomarańczowe naleśniki z serem ricotta



Po powrocie z Włoch przywieźliśmy mnóstwo włoskich produktów, a co za tym idzie gotujemy dalej w klimacie wakacji.

Jak zawsze trochę łapiemy inspiracji przez odwiedzanie różnych knajpek i ciekawych miejsc. I tak jest właśnie z tymi naleśnikami. We Florencji odwiedziliśmy targ, na którym kupiliśmy bardzo podobne naleśniki. Mając w domu ser ricotta nie mogłam ich nie zrobić. 

Wyszły pysznie!

Składniki naleśniki:
120 g mąki pszennej
30 ml oleju
70 g cukru
3 jajka
200 ml mleka
100 ml wody 

Składniki nadzienie:
300 g sera ricotta
2 łyżki śmietany 18%
90 g skórki kandyzowanej
30 g cukru
30 ml świeżego soku z pomarańczy

Przygotowanie:

naleśniki:
  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki i dobrze ze sobą połączyć.
  2. Patelnię rozgrzać na średniej mocy palnika i natłuścić.
  3. Smażyć naleśnik 2-3 minuty, aż brzegi się zarumienią na złocisty kolor i przełożyć placek na drugą stronę, aż się zarumieni.
  4. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Porcja na 7-8 naleśników.
nadzienie:
  1. W misce wymieszać wszystkie składniki.
  2. Nadzienie powinno być dość gęste, ale powinno swobodnie się rozprowadzać.

Na środek placka ułożyć łyżkę nadzienia i rozprowadzić je równomiernie. Placek zawinąć w rulon lub trójka. Wasza dowolność :)





 

Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
 

Smacznego!
 

Komentarze

Popularne posty