Drożdżówka czekoladowo orzechowa

Kolejny raz wieczorową porą wjeżdża drożdżówka do ciepłego mleka. Tym razem z orzechami i czekoladą. To jest kawałek grzechu, który mnie gubi szczególnie po 20, ale jak się jej nie oprzeć. Mięciutka, cieplutka i z ulubionymi dodatkami.

Składniki:
ciasto
560 g mąki
250 ml mleka
50 g drożdży
100 g masła
1 łyżeczka cukru

nadzienie 
150 g orzechów (użyłam włoskich)
100 g migdałów
1/4 szklanki kakao
50 g masła
60 g cukru trzcinowego


Przygotowanie:
Ciasto
  1. Przygotuj rozczyn: miski włóż pokruszone drożdże z łyżką cukru i 2 łyżeczkami ciepłego mleka. wymieszaj i odstaw  15 minut, aż zaczną pracować. 
  2. Na stolnicy wysyp mąkę i uformuj dołek, dodaj ciepłe mleko, roztopione masło uraz rozczyn z drożdży. 
  3. Wyrabiaj ciasto i przykryj ściereczką, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie.

Nadzienie:
  1. Orzechy pokrój na małe kawałeczki.
  2. Do miski dodaj mało, kakao i cukier, wszystko ucieraj na gładką masę.
  3. Dodaj orzechy i wymieszaj.

Instrukcja: 
  1. Ciasto podziel na dwie części.
  2. Pierwszą połowę rozwałkuj na stolnicy na prostokątny placek ok  50 x 30 cm o grubości 0,5 cm.
  3. Połową nadzienia pokryj placek.
  4. Zroluj ciasto  i przetnij wzdłuż na pół.
  5. Przecięty rulon ciasta owijaj wokół siebie, końce podłóż pod ciasto.
  6. Ułóż na blachę wyłożoną pergaminem.
  7. Z drugą połową zrób dokładnie tak samo.
  8. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 40-50 minut

Jeszcze ciepłe ciasto możesz posypać cukrem trzcinowym ( to wersja dla lubiących słodycze).




Smacznego!


Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych



Komentarze

Popularne posty