Chrupiący amur z sosem z selera naciowego


Na dzisiejszym obiedzie zawitał do nas amur. To niezwykle delikatna ryba z rodziny ryb karpiowatych, którą uwielbiam za jej delikatny smak. 
Do obiadu świetnym dodatkiem są młode ziemniaczki i gęsty sos z selera naciowego, który świetnie komponuje się z rybą. 

porcja dla 2 osób
Składniki: 
400 g filetów z amura 
sól i pieprz do smaku
3 żabki czosnku 
olej do smażenia

sos
seler naciowy
pęczek kopru
1 szalotka
sok z połowy cytryny
200 g śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła

Przygotowanie: 
sos
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekaną w kostkę szalotkę i posiekany w małe paseczki seler. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy śmietanę i na małym ogniu redukujemy sos, aż zgęstnieje, na sam koniec dodajemy posiekany koper i wszystko mieszamy. 

Rybę umytą i osuszoną doprawiamy solą i pieprzem i nacieramy czosnkiem. Smażymy na oleju razem z czosnkiem na złoty kolor z obu stron.



Smacznego!



Komentarze

Popularne posty